A legelső kérdés ami felmerült bennem, hogy hogyan tudnék füst effektet előállítani olyan mennyiségben és minőségben, amennyi nekem kell és ami a legkevésbé káros a számítógép hardware elemeire nézve.
Egyenlőre két alternatíva adott amiről tudok:
-Füstgép
-Ultrahangos vízporlasztás
A két alternatíva között elég nagy a különbség.
Sorra le is írnám:
Füstgép:
Tudni kell róla, hogy a füst termelését nem a legjobban lehet szabályozni. Tudom páran írtátok már a ModBlogomban, hogy csak elszorítod az adagoló csövet és kész, de nem ajánlott. Mivel fennáll a veszélye hogy enyhén túlmelegszik, és ez kihat a számítógép többi összetevőire is(persze csak akkor, ha azt elszeretnéd rejteni a gépházban. Ilyenkor ajánlott felszerelkezni hűtőrendszerrel rendesen! Egyébként ha a gépházon kívül helyeznéd el, akkor nyugodtan, bár nem tesz jót a szivattyúnak a korlátozás mert előfordulhat hogy véletlen elszenesedik egy ici-picit. (Leég)) Ha szabadon hagyod a nafta áramlását, akkor 2 percen belül akkora füstöt produkál, hogy egy kisebb szobában az orrodig se látsz el. MTH-on meg egyenesen szidnának érte
Másik dolog, hogy a füst amit kipumpál, nem nagyon akar leszállni. Inkább szét terjed a levegőben. Többek között azért is, mert úgy keletkezik az a bizonyos füst, hogy egy olajfajtát eléget. Láttam már alternatívákat erre is, amivel megoldották hogy szinte mintegy folyó, úgy folyt a füst a gépből. [Például ez.]
Ha esetleg valaki ért németül, akkor megkérdezhetné a német kollégát, hogy mi módon sikerült ezt megoldania. De én mindenesetre elvetettem az ötletét.
Ár/Érték arányban ajánlott masina: Eurolite N-10
Egyébként a füstgépekhez külön naftát kell venni amit "elégethet", tehát hosszútávon nagyobb beruházás mint a Vízporlasztás.
Ultrahangos vízporlasztás:
BaluC vetette fel az ötletet és én ennek nagyon is megörültem, mivel már majdnem ott voltam hogy ezt a látványelemet kihagyom a gépemből.
Amit tudni kell róla:
Nagyjából negyed akkora, mint egy füstgép. Vizet használ párologtatáshoz, (2L/nap) ami jóval olcsóbb mint a Füstgép olaja. Viszont itt lehet egy kis bökkenő azok számára, akiknek nem annyira eleresztett a pénztárcája. Árban kb. 2x drágább mint az általam leírt füstgép típus. De viszont hosszútávon jobban megéri és ha esetleg szobaszökőkutat szeretnénk építeni, és a moddunkba már nem kell ez az elem, akkor ott is fel lehet használni
A füstgéppel ellentétben ez szoba hőmérsékletű nagyon finom vízpárát állít elő, ami viszont nem szét terjed a levegőben, hanem lefele száll.
Még egy dolog ami ellene szól, hogy nagyjából 1000 üzemóránként membránt kell benne cserélni ami megint egy kisebb kiadás, de még mindig úgy tartom, hogy jobban megéri már csak látványilag is, mint egy füstgép.
Amit még tudni kell róla, hogy nem szabad hogy a porlasztó kilógjon a vízből, mivel a víz hűti le az eszközt, máskülönben túlmelegszik és leég.
Ultrahangos vízporlasztó itt szerezhető be. (Alkatrészek, tartozékok)
Vízporlasztó: 16,000 Ft + száll költség.
Pót membrán: 3,300 Ft + száll költség.
Nagyjából ennyi amit tudni kell róluk.
Mindkettőhöz külön áram ellátás kell, de esetleg egy nagyobb Tápról is lehet üzemelni őket.
Következő fontos kérdés, ami egyből felvetődhet az emberben, hogy nem-e káros a számítógép hardware-eire nézve?
A válasz: Dehogynem. Az olajos füst kiülhet az alkatrészekre, szépen lassan egy hőszigetelő réteget létrehozva rajta, a zárlat előidézésének lehetőségét nem is említve. Másiknál pedig a finom pára vízből van előállítva. A víz vezeti az áramot. A számítógép árammal működik. Következtetés?!
Megoldás:
Első és legfontosabb dolog amit el kell végezni, hogy rendesen szigetelve legyen a számítógép belső része bárminemű füst/pára bejutástól.
Ergo mindkét eszköz alkalmazása esetén egy külön "kamrát" kell létrehoznunk, ahol azok dolgozhatnak illetve ha szivárog valahol a dolog, akkor se jusson be semmiképpen se.
Ezután a következő kérdés, ami felütheti fejét, az az lenne, hogy hogyan vezessük el a létrehozott füstöt?
Természetesen csövekkel, és egy légkeverő szerkezettel.
Füstgépnél adott a dolog. Van benne egy pumpa ami folyamatosan nyomja ki magából, na de a vízporlasztó más kérdés. Nincs benne semmiféle motor ami segítene nekünk továbbítani a párát, illetve ott van a kicsapódás, amikor is (ha valaki nem tudná) a pára leül és kicsi vízcseppek formájában vissza gurgulázik a tárolóedénybe.
Az utolsó két dologban már én sem vagyok biztos tehát amiért nyitottam a témát az a következő két dolog lenne:
-Ha más is ilyen cipőben jár, akkor itt tájékozódhasson
-Mivel tudnám elvezetni a párát, illetve elvezetés közben nem rakódna le a csövekben még mielőtt kijutna?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
Szerkesztve Smiling Jack által: 2010 January 31 - 18:20

Bejelentkezés
Regisztráció
Súgó

MultiIdézés